Gevelisolatie is zeer duurzaam én brandveilig

Geslaagd voor de cursus Specialist Buitengevel-isolatie
19 december 2021
KGS geeft een presentatie aan Stichting SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen).
21 juni 2022
Toon alles

Gevelisolatie is zeer duurzaam én brandveilig

We willen graag een paar hardnekkige misverstanden de wereld uithelpen. Zo zou buitengevelisolatie van EPS brandgevaarlijk en milieu-onvriendelijk zijn. Maar niets is minder waar.

Buitengevelisolatie staat dankzij z’n uitzonderlijke isolatieprestaties de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Niet vreemd, want wie z’n huis gasloos wil verwarmen, kiest al snel voor de topisolatie van bijvoorbeeld EPS. Helaas klopt niet alles wat we in de media en online lezen over deze isolatieplaten van piepschuim. Als Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips (Stichting KGS) willen we graag een paar hardnekkige misverstanden de wereld uithelpen. Zo zou buitengevelisolatie van EPS brandgevaarlijk en milieu-onvriendelijk zijn. Maar niets is minder waar.    

EPS-isolatieplaten bestaan voor 94-98% uit lucht: schoner bestaat niet

In buitengevelisolatiesystemen worden verschillende isolatiematerialen gebruikt. Expanded Polystyrene – beter bekend als EPS, of piepschuim – is een populair materiaal: het is sterk, makkelijk te produceren en de isolatiewaarden zijn top. Toch wordt de duurzaamheid van dit product in de media wel eens in twijfel getrokken. Styreen kennen we inderdaad als bijproduct van petroleum, maar dit stofje zit net zo goed in aardbeien, bonen, noten, bier, wijn, koffiebonen, kaneel en andere natuurlijke producten. 

Bovendien is er maar een kleine hoeveelheid grondstof nodig voor de productie van piepschuim, dat grotendeels uit lucht bestaat. Het is in feite een soort popcorn. Isolatieplaten bestaan dus ook voor 94-98% uit lucht. Een schonere grondstof bestaat niet. Na gebruik zijn de platen volledig recyclebaar, en dus zeer duurzaam.

Bekijk dit leuke filmpje over de productie van EPS-isolatieplaten: https://www.youtube.com/watch?v=0btZXcHaQZ8 

Meer inhoudelijke informatie over EPS vindt u hier:

(link naar de presentatie invoegen)

Gevelisolatie met keramische steenstrips is juist zeer brandwerend

Een ander misverstand over buitengevelisolatie is dat EPS-isolatieplaten brandgevaarlijk zouden zijn. EPS brandt niet, maar smelt. Om dat te voorkomen, worden isolatieplaten altijd afgewerkt met een brandwerende laag. Door een isolatieplaat te bedekken met keramische steenstrips ontstaat een gevel die juist zeer brandveilig is, want keramiek brandt niet. Denk maar aan de keramische kookplaat. Een compleet gevelisolatiesysteem met keramische steenstrips valt dan ook onder Brandklasse B. 

Let op: op de markt worden ook minerale steenstrips aangeboden. Deze hebben een minder goede brandwerende werking.

Kwaliteit voorop

Als Stichting KGS houden we de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van gevelisolatiesystemen goed in de gaten. Steeds meer leveranciers, importeurs en verwerkers willen graag meeliften op de populariteit van dit soort systemen. Waardoor ook producten met een minder goede kwaliteit op de markt komen. Alleen systemen en vakmensen die voldoen aan onze strenge kwaliteitseisen ontvangen een K.G.S.-certificaat. Kijk op www.stichtingkgs.nl voor systemen en verwerkers die een duurzaam en veilig gevelisolatiesysteem kunnen leveren.

Comments are closed.