Luchtdicht Bouwen

In luchtdichte woningen is het comfortabel wonen. Goede ventilatie zorgt voor een gezond en prettig leefklimaat. Luchtdicht bouwen zorgt ook voor een energiezuinige woning met weinig geluidsoverlast.

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is het tegengaan van ongecontroleerde luchtstromen. Ongecontroleerde luchtstromen in woningen leiden in veel gevallen tot problemen, zoals tocht, geluidsoverlast en vochtproblemen. Door kieren en naden te dichten, worden hinderlijke luchtstromen voorkomen. Er ontstaat een prettig leefklimaat.

Technische informatie

Bent u een vakman en lid van Stichting KGS? Ga dan naar de databank voor technische informatie, specificaties, tekeningen, instructies en nog veel meer…

Luchtdicht bouwen

Voordelen luchtdicht bouwen

Door kieren en naden te dichten kan er geen koude lucht meer van buiten naar binnen stromen én er ontsnapt geen warme lucht uit de woning. Uiteraard is het wel belangrijk dat uw woning goed geventileerd wordt. De ventilatie in een woning wordt veelal geregeld via ventilatiekanalen en/of een installatie, zoals mechanische afvoer. Ventilatie, ook wel gecontroleerde luchtstromen genoemd, zorgt voor een gezond leefklimaat. Naast een gezond leefklimaat, maakt luchtdicht bouwen een woning ook energiezuiniger.

Hoe werkt het?

Een woning luchtdicht maken kan op meerdere manieren. Tegenwoordig worden veel woningen vanaf de binnenzijde luchtdicht gemaakt. In andere gevallen worden de aansluitingen van kozijnen en stelkozijnen, die op de binnenmuur zijn bevestigd, van buitenaf afgedicht. Ook kunnen onderbrekingen in de binnenmuur, anders dan kozijnaansluitingen, worden afgedicht.

Lichtdicht bouwen, kieren en naden dichten

Luchtdicht bouwen in combinatie met gevelisolatie

Het luchtdicht maken van woningen in combinatie met gevelisolatie is ook een mogelijkheid. Deze combinatie geeft de meeste energiebesparing. Doordat er geen warmte meer verloren gaat en er geen koude lucht naar binnenstroomt, hoeft er immers minder gestookt te worden.

Vragen?

Heeft u vragen over luchtdicht bouwen of wilt u advies over hoe u uw woning het beste luchtdicht kunt maken? Neem dan contact met ons op.